Tillväxtdagen 2018
Tillväxtdagen på tillväxt!
En sak kan man konstatera ganska tydligt efter årets upplaga av Tillväxtdagen i Tjust. Som för övrigt är den 15:e i ordningen. Även det årliga näringslivseventet Tillväxtdagen står på tillväxt. Många nyheter och en hel del nytänk fanns med på årets program. Viljan att utveckla eventet har varit tydlig sedan Västervik Framåt tog över arrangemanget. Tillväxtambitionen har varit stor. Nya besökare, fler målgrupper, en annan skärpa i föreläsarna och ett annat flyt i upplägget. Besökarna skall gå hem med en bra känsla av att ha etablerat nya kunskaper, fått nya insikter och en hel del verktyg att använda i det vardagliga arbetslivet.
Nya programledare lovar leverans
De nya programledarna för Tillväxtdagen, Niklas Lind från Västervik Framåt och Stina Qubti från företaget Busfrö hade tre tydliga mål för besökarna och vad dagen skulle leverera; kunskap, inspiration och nätverkande. Till sin hjälp fanns det en hel uppsättning vassa, aktuella och inspirerande föreläsare utspridda från morgon till sen eftermiddag. Den ständigt aktuella politiska kommentatorn från TV4 Marcus Oscarsson, entreprenören Björn Ulvaeus och psykologen Angela Ahola var några programpunkter som infriade löftet och den uttalade målsättning med dagen. Tillväxtdagen står på tillväxt och det känns bra, riktigt bra. Näringslivet i vår kommun behöver en ständigt framåtskridande gemensam mötesplats för att tanka energi och inspiration. Det vet vi eftersom årets upplaga av Tillväxtdagen slog rekord i antal besökare.
Formatet är lite annorlunda mot tidigare år och programledarna är nya, i alla fall i just detta sammanhang. Annars är både Niklas och Stina vana att leda och hålla igång en publik. Den här duon funkade riktigt bra. Det fanns en bra dynamik som skapar en proffsig inramning. De är påläst och upplägget känns tajt från scenen ända ner till sista stolsraden. Men ändå känns det som hemma. Platsen och vädret är det samma som tidigare och det bidrar till en skön, trygg känsla. Solen strålade sedan tidiga morgonen. Av något skäl så är det alltid väldigt fint väder på Tillväxtdagen. Jag vet inte hur det kommer sig men så är det. Inget oväntat med vädret med andra ord. Det var som det skulle, fint, varmt och väldigt vårigt. Gränsö slott som plats är perfekt för en intensiv näringslivsdag som ska boosta besökarna. Det är en härlig kontrast mot vardagen. Stressiga kalendrar får ta paus ett tag och kontorskänslan är utbytt mot natur och mingel i en grönskande slottspark. Nu är det fokus på att lyssna, ta in och känna.
Att Tillväxtdagen innehåller en gnutta mer politik ett år som detta är inte så konstigt. Snarare vore det konstigt om det inte gjorde det. Det är valår i år och allt står på ända när det gäller svensk inrikespolitik. Allt kan hända i höstens val. Marcus Oscarsson, känd från bland annat TV4 var på plats för att under eftermiddagen vägleda oss genom det politiska läget och hur det ser ut just nu. Västerviks kommunalråd Tomas Kronståhl, oppositionens ledare Harald Hjalmarsson och flera andra politiker från olika partier var också på plats. Politik och näringsliv hänger ihop. Så man kan säga att lite av temat för årets Tillväxtdag är politik. Eller rättare sagt, valet är lite årets tema.
Vårt första intryck
Vi behövde starta dagen riktigt ordentligt och då passar inget bättre än lite självinsikt. Det är bra att vara lite självkritisk. Man blir lite mer mottaglig för nya insikter när den egna självbilden som den perfekta ledaren och personliga varumärket fått sig en törn. Och då är Angela Ahola helt rätt person för det. Angela är doktor i psykologi och är en flitigt engagerad föreläsare om konsten att göra ett första intryck. Hon har bland annat medverkat flera gånger i Nyhetsmorgon på TV4, SVT och i Filip och Fredriks tv-program Breaking News. Hon lärde ut och pratade om vikten av det första intrycket av en person och hur det påverkar vår relation till andra.
- Vi ska prata om relationer. Vad är det vi tänker när vi träffas för första gången? Vad är det här för människa, vem är hen och var kommer hen ifrån? Det första intrycket, inleder Angela.
Vad har vi att tjäna på att veta hur andra uppfattar oss? Ganska mycket visade det sig. När Angela förklarade hur vi faktiskt agerar på väldigt lite information, förutfattade meningar och ibland även fördomar så förstår man att det finns mycket att lära kring detta.
- Är vi lika inför lagen? Jag har testat om det stämmer och jag lovar att det stämmer inte. Första intrycket avgör väldigt mycket hur vi uppfattas. Även för en domare, åklagare eller polis. Vi döms på första intrycket, fortsätter Angela.
Kan vi påverka hur andra uppfattar oss vid första intrycket? Enligt Angela så är det ganska enkelt och hon gav oss tre konkreta verktyg som kan hjälpa oss. Men först gav hon oss bakgrunden till hur och varför vi drar våra snabba slutsatser om nya bekantskaper.
- Vi är alla dömande som personer! Hur lång tid har vi på oss att göra ett intryck? Förr sa man att vi har tre sekunder på oss. Nu vet vi att vi gör elva omdömen på sju sekunder och sedan gör en bedömning på 100 millisekunder av personer vi träffar för första gången. Varför gör vi det? Vi gör det för att överleva helt enkelt. Är den här människan ond eller god, vill den mig illa eller vill den vara en vän? Efter vi gjort vår bedömning så letar vi efter bevis som stödjer vårt första intryck. Jag hör det jag vill höra och jag ser det jag vill se. Det är väldigt svårt att ändra vår bedömning men det går, förklarade Angela.
- Lär dig att förmedla två saker, värme och kompetens. Då kommer man långt när det gäller första intrycket. 82% av våra egenskaper som bedöms av andra kommer från våra värmeegenskaper. Hur förmedlar jag detta då? Tänk på de här tre sakerna; kan jag lita på dig, är du schysst med hjärtat på rätt ställe och viken kapacitet och kompetens har du, avslutade Angela.
Tanka kunskap parallellt
Sedan några år tillbaka innehåller Tillväxtdagen en populär programpunkt, miniseminarierna. Eller de parallella seminarierna som en del kallar dom. En del kallar dom för nischade- eller branschseminarier. Hur som helst, kärt barn har många namn brukar man säga. Det är en rad olika kortare seminarier som är lite mer spetsiga med fokus på på olika branscher, kompetenser eller områden. I år var det fyra olika seminarier att välja på och det fanns en nyhet - man kunde välja att gå på två av dessa. Det var en riktigt bra nyhet då det ofta är svårt att välja vilket man ska gå på. Årets miniseminarier bjöd på allt från robotisering till hur du undviker dyra fallgropar när du anställer personal.
Ett av de mest besökta miniseminarierna var det som hölls av företaget Oddworks som är specialister på rekrytering och Employer Branding.
Underrubriken på seminariet var ”Om hur du matchar företagskulturen med morgondagens medarbetare”. Ska vi vara riktigt ärliga så är det inte morgondagens medarbetare det enbart handlar om utan även dagens medarbetare. Hur vår företagskultur påverkar våra möjligheter att både rekrytera och behålla dagens medarbetare är viktigare än någonsin. Kan vi använda vår företagskultur som ett argument? Och hur kommunicerar vi det?
Poyan Karimi, en av grundarna till Oddworks, gav oss grunderna i vad Employer Branding betyder och vad det kan innebära för företag som konkurrensfördel. Han menar att vi måste likna våra anställda och de personer vi är på väg att anställa mer som en gulklimp. Som något som är riktigt värdefullt. Ett av Oddworks framgångsrecept är att de skapat en konkret modell för hur man jobbar med en strategi för Employer Branding.
- Alla kommer kolla upp sin framtida arbetsplats. Precis som vi gör med resor, restauranger, hotell, bilar och andra tjänster. Vi kollar vad andra säger om dom och sedan gör vi en samlad bedömning. Finns det inget att göra den bedömningen på blir det svårare att bli vald. Hur man kommunicerar företagets värderingar och kultur är viktigt och har du ingen strategi för det är du körd som arbetsgivare i framtiden, berättade Poyan.
Christoffer Lewinowitz som är jurist på Företagarna höll ett miniseminarie om hur man kan undvika de dyra fallgroparna som kan finnas när man anställer fel personer på sitt företag.
Under ämnet robotisering och digitalisering gav Sofia Thunberg från Linköpings Universitet en spännande föreläsning om robotiseringen av vården. Hon menar att kunskapen kring robotisering i allmänhet är låg och att det behövs mer kunskap för att skapa ett bättre utgångsläge för att prata och diskutera fördelarna med robotisering.
- Det är i praktiken stendött inom politiken när det handlar om robotisering inom vården. Mycket beror på den låga kunskapen inom ämnet hos både allmänhet och politiken. Där finns det mycket att göra, berättade Sofia.
Frågan är vem som ska leda utvecklingen av vårdrobotar egentligen. Är det kunderna själva, sjukhusen och även kommunerna som ska göra det eller är det ett större ansvar och borde fler aktörer vara delaktiga? Sofia menar att universiteten måste bidra mer till utvecklingen av robotik inom vården. Det pratas ganska lite om robotik som komplement till den vård vi redan har men många är idag redan en del av framtidens sjukvård. Robotar är ett viktigt framtida komplement till den personal som redan jobbar inom vården.
-Idag har 3000 människor i Sverige låtit operera in datachip i sin kropp. Frågan är om det är skrämmande eller spännande att i framtiden ha en kollega som robot, avslutade Sofia.
Det fjärde miniseminariet handlade om digitalisering och hölls av Hanna Hägg från Almi. Hon pratade om ett spännande projekt tillsammans med Google som heter Digitalakademin. Genom Digitalakademin kan företag utbilda sig inom digitalisering och bli bättre på att utnyttja möjligheterna med digitalisering.
Paus, lunch, reflektion!
Att fylla på kunskap och insikter tar på krafterna. Ett bra sätt att fylla på och ladda batterierna är lite mingel, lunch och samtal. Lunchen serverades ute i slottsträdgården och överallt skapades små grupper som pratade om vad dagen hittills levererat. Reflektion och återhämtning är bara bra innan det är dags att kasta sig in i den fullspäckade eftermiddagen.
Poddpremiär
Redan på förmiddagen hade programvärdarna Niklas och Sina lovat en premiär under Tillväxtdagen. Nu var det alltså dags. Premiären av 365-podden. Först ut som premiärpoddare var entreprenörerna Stina Porsgaard från Västerviks Stadshotell/Slottsholmen och Marie Sevlidis från företaget People. För alla som inte riktigt vet vad en podd är så ära et lite som ett radioprogram som sänds på nätet. Det kan handla om vad som helst och många lite mer nischade poddar är idag väldigt populära. Stina och Marie pratade om hur de upplever det att vara entreprenörer, vad som driver dem och deras förebilder.
Entreprenörplantskolan Ung Företagsamhet och stipendieutdelning
UF, Ung Företagsamhet är en viktig del när det handlar om att driva upp nya företagare i näringslivsväxthuset. UF startade 1980 och finns idag i 40 länder i Europa. Det är en ideal och opolitisk organisation som har som mål att skapa fler företagsamma människor i samhället.
Alexander Högberg, projektledare och skolinspiratör på UF i Kalmar berättade om hur deras arbete ser ut.
- Vi börjar redan i grundskolan, på lågstadiet för att sätta grunden för att få fler att starta företag som unga men även att försöka få människor att bli mer företagsamma i allmänhet. Att vilja starta och genomföra projekt och ideér i stort i samhället. Det är vårt mål.
Alexander lyfte även fram våra lokala framgångar inom UF. Bland annat att Helené Almqvist, lärare på gymnasiet i Västervik blivit utsedd till årets UF-lärare 2018.
Varje år på Tillväxtdagen delar Sparbanksstiftelsen Tjustbygden ut ett stipendie till den framgångsrik entreprenör som är verksam i Västerviks kommun. I år delades stipendiet ut till Marie Sevlidis som driver företaget People. Stipendiet i år var på 100.000 kronor och Marie hade planer för hur de resurserna skulle kunna utveckla ännu en del av verksamhet - att ta fram unika hårvårdsprodukter under eget namn.
Kavalkad av aktualiteter
Under programpunkten Aktuellt från Västervik hade Niklas och Stina varit smarta och tagit hjälp av tekniken för att åskådliggöra allt aktuellt som händer i Västervik genom att göra en sju minuter lång film. Här radades olika projekt, framgångar och insatser upp. Från VIK-hockeys framgångar i Allsvenskan till Slottsholmens öppnande fanns med. Jag hoppas filmen läggs upp på någon digital kanal för alla att se då den på ett snyggt sätt komprimerar lite av vad som händer i vår kommun som är positivt och framåt. Direkt efter filmen var det dags för kommunalrådet Tomas Kronståhl och kommunens näringslivschef Ulf Kullin att gå igenom och redovisa vad kommunen har haft för sig sista året och vad som ligger i pipen framöver. Bland annat har en företagslots inrättats som ska göra det enklare för företagare att nå rätt personer inom kommunens olika områden. Lika spännande och fascinerande som filen precis innan. Det genomförs väldigt mycket i Västervik men det är svårt att få en bra överblick.
Västervikssonen som kom tillbaka
Egentligen är han inte född i Västervik utan i Göteborg. Men han ser sig som en Västervikare från grunden. Det är här som han växte upp och det är Västervik som stod för hans trygghet under sina idylliska barn- och ungdomsår. Det är Björn Ulvaeus jag pratar om. Tillväxtdagens mest spännande gäst. Ett dragplåster kan man säga. För det är utlovat att längre och lite djupare intervju av mannen som vi alla känner till men inte känner. Han som ville komma tillbaka fast han en gång trodde att han aldrig mer skulle komma tillbaka till Västervik. Idag står det ett nytt, vackert hus på platsen för det gamla huset på Slottsholmen. Hela nedre planet är för allmänheten och det är ett generöst tilltaget hus med palts för alla. Vill man så kan man övernatta där också. Slottsholmen har även ett hotell. Slottsholmen har det pratats mycket om de senaste tio åren i Västervik. Många känslor har svallat åt alla håll. Men nu när huset och mötesplatsen står där har jag svårt att tro att någon egentligen inte tycker att det blev förbaskat bra, Vad hade varit alternativet? En fallfärdig delvis raserad byggnad som var avspärrad. Hur som helst, det var dags att lyssna på personen jag så länge velat veta mer om.
CITAT: ” Jag tröttnar aldrig på människor som kommer fram och säger Thank you for the music”
”Jag ser mig själv som en musikentreprenör”
”Ett privilegie att kunna göra något för den stad jag växte upp i” om att bygga Slottsholmen
”Det tog bara en halv minut så kändes allt som vanligt. Det var väldigt roligt och tjejerna sjunger fantstiskt bra fortfarande” om att spela in nya låtar med ABBA
”Självförtroende är något man måste fylla på”
”Jag trodde aldrig musik kunde bli min karriär”
Björn är en van berättare. Och en bra berättare. Han väljer ord med omsorg och han pratar från hjärtat. Han är genuint intresserad av Västervik och är en av de bättre jag hört på Västerviksdialekt. Niklas och Stina är bra intervjuare också. De plockar fram frågor som gör resan in i Björns historia, minnen och liv djupare och djupare. När de touchar Tim Berglind, Avicii och hans för tidiga bortgång tror man nästan de gått för långt men de har de inte. Björn är med och reflekterar över musikbranschen då och nu. Det är annorlunda kan vi konstatera. När Björn berättar om sitt första möte med sin vapendragare under alla år, Benny Andersson känns det nästan fiktivt.
”Jag minns så väl första gången jag mötte Benny. Det var under ett träd i parken i Linköping i soluppgången. Vi satt där och spelade Beatleslåtar hela natten”
Vi vet ju att han skriver bra texter. Björn alltså. Benny skriver inga texter. Han skriver melodierna. Björn är en magiker med texter. Nu väntar vi spänt på Björns homage till Västervik. Sin barndomsstad där allt började och numera fortsätter. Utmaningen fick han av Niklas, programledaren för Tillväxtdagen. Det var bra jobbat. Inget annat skulle smälla högre på kartan när det gäller Västervik än en egen låt av ABBA-Björn. Han har tillsammans med ABBA sålt över 400 miljoner skivor världen över. Förstår ni vilken pr Västervik skulle få. Och vilket arv att förvalta. Det kan vara så att Björn Ulvaeus låt dedikerad Västervik ersätter Den blomstertid nu kommer på skolavslutningen. Och som självskriven låt man spelar när brudparet går in i kyrkan. Om man gifter sig i Västervik alltså. Det är kanske det Västervik saknar faktiskt. En egen låt som alla kan sjunga, nynna eller hänga med i. Det vore något.
Hänger du med?
Marcus Oscarsson behöver ingen längre introduktion. Eller? Är det inte han som är politiks kommentatorer på TV4? Jo, precis, men han började redan som litet barn att ge ut egna tidningar i sin uppväxts Odensås utanför Virserum. Odensås Lantpress bland annat som trycktes i en hissnande upplaga på 29 exemplar och kom ut under många år. Det var där Marcus närmast besatta dröm om att bli journalist började. Sedan tog han vägen via Vimmerby Tidning till att helt oväntat bli inrikes utrikeskorrespondent. Eller var det tvärtom? Hur som helst så började det med Svennis, fotbollstränaren och sedan dess har det bara fortsatt. Marcus stora passion för politik i allmänhet och amerikansk politik i synnerhet präglar hela hans karriär.
CITAT: ”Jag måste bli utrikeskorrespondent” ”Sen gick min dröm i uppfyllelse och jag fick jobb på Vimmerby Tidning”
Hans pedagogiska förklaringar i tv är väl kända. Vem minns inte hans tårtexempel vid förra valet? Idag var Marcus på Tillväxtdagen för att berätta om höstens val i Sverige. Ett val som vi alla känner lite likadant för. Vi vet inte hur det kommer gå. Vi har ingen aning, alls! Marcus är en medryckande föreläsare. Allt han pratar om blir lite intressant för han gör det på sitt sätt. Han är unik på många sätt men främst för att han tagit ett så svårt och ofta lite trist ämne som politik och gjort det både folkligt och underhållande. Vi måste också komma ihåg att han på valvakan vid det senaste valet i USA varnade för att det här valet kan gå hur som helst. Upprepade gånger. Och det är det budskap han vill förmedla på Tillväxtdagen. Höstens val i Sverige kan precis som i USA gå hur som helst.
Balkans AW, lite mer politik och Stand up
Hur rundar man av en så här välansad Tillväxtdag? Med lite After Work från Balkan verkade funka. Men det var inte riktigt slut med det. Innan middagen så fanns det en programpunkt kvar. En lite avslappnad intervju med Västerviks kommunalråd Tomas Kronståhl och oppositionsledaren Harald Hjalmarsson om politik, framtid och nutidsord som vi använder idag. Hanna Hägg från Almi och före detta turistbyråchef i Västervik var intervjuare och gjorde inslaget det både intressant och kul. Bra jobbat Hanna!
Nu var det väl ändå dags för middag och Stand up? Man blir helt trött av en sån här dag. Det är så många intryck man ska bearbeta och tankar att sortera. Vad ska man behålla, lägga på minnet och ta med sig? Jag tar med mig några saker. Nummer ett är att vi håller på med en riktigt bra grej här i Västervik. Det händer väldigt mycket och det mesta är positivt. Det finns ett driv på något vis. Och vi har bara börjat känns det som. Nummer två är Björns mod och enorma tålamod att genomföra projektet Slottsholmen. Jag hade nog gett upp efter tre-fyra år och aldrig vågat ta fajten med allt det negativa. Imponerande. Nummer tre är helt klart att vi börjar se en stor förändring på hur vi ser på arbete och att det är nya tider som gäller. Poyan Karimi från Oddworks har rätt när han säger att det kört om man inte har en strategi för hur man är och förblir en attraktiv arbetsgivare. Det finns många arbetsgivare som kan fundera på det en stund och sedan ta tag i den där strategin. För det kan lösa många problem när det gäller rekrytering och att behålla kompetens och talang i kommunen. Som nummer fyra tar jag med mig att det är en fantastiskt kompetens och kraft i näringslivet i Västervik. Tillsammans kan näringslivet åstadkomma mycket mer och jag tror att vi kommer se mycket mer samarbeten i framtiden. Men mest glad är jag faktiskt över att vi har börjat tillverka Aquavillor ute på Lucerna. Detvar det nog inte många som trodde. Men Richard Bergström, grundaren av Aquavilla är en envis person som har en fantastisk drivkraft. Han borde vinna Tjustgalanpris för något, vilket som helst faktiskt.
Text: Fredérick Lindström