Tillväxtdagen 2016
För några år sedan konstaterade OECD i en rapport att Västerviks kommun är en paradox. Med de förutsättningar kommunen har på pappret så borde inte kommunen kunna existera. Det geografiska läget, avsaknaden av flyg och kommunikationsmöjligheter, befolkningsdemografi, utbildningsnivån med mera talade helt emot vad som krävs för en livskraftig region. Men ändå lyckas Västerviks kommun mot alla odds enligt rapporten att inte bara överleva utan också utvecklas. Visst låter det tokigt. Västervik är en överlevare. En som klarar sig, tar nya tag i motgångar och blickar framåt. Det var precis det som Tillväxtdagen 2016 skulle komma att handla om. Att blicka framåt, ta nya tag och etablera en kompass för framtiden. Vad måste vi bli bättre på och vilka möjligheter har vi i vår kommun? Det vi vet är att livskvalitet inte räcker för att fortsätta utvecklas. Vi måste tillföra mer. Växande företag, tillgång till kompetens och en effektivare offentlig sektor är några viktiga riktningar som kompassen visar. Så hur gör vi? Tillväxtdagen 2016 gav oss många insikter och jag är säker på att alla som var där fick en rejäl spark i baken. Det är hög tid att ändra mind set och börja jobba hårt om vi ska lyckas. Vi måste komma ifrån långbänkarna och vara mer som Anna Barkevall på Böda Sand. Hennes framgångsrika arbetssätt bygger på att gasa i 110 när man nått 50. Hade vi haft ett Slottsholmen på plats redan idag med det sättet att tänka?
Överkörd är det nya omkörd!
Förra årets Tillväxtdag kändes som en nystart. Upplägget var lite annorlunda och Per Holknekts stund på scenen var oförglömlig. Att utveckla och förändra Tillväxtdagen är alltid nödvändigt. Verkligheten som vi verkar i förändras. Volvo var ganska tydliga med att deras elbilar skulle börja rulla om 10-15 år för något år sedan. Nu är deras mål inom 2-3 år. Så snabbt går det. Är du inte uppmärksam och benägen att åtminstone följa utveckling om du inte kan leda den så blir du inte bara omkörd utan även överkörd. Jag behöver inte närmare gå in på att förväntningarna var högt uppskruvade på vad årets Tillväxtdag skulle leverera. Det var en självklarhet. Näringslivet idag suger i sig framtidsinsikter, omvärldsanalyser och trender som aldrig förr och det ställer krav på arrangemang som Tillväxtdagen. Om en Tillväxtdag inte levererar nyttigheter i form av nya kunskaper faller det pladask och tappar sin trovärdighet. Jag kan försäkra att Tillväxtdagen i år varken föll pladask eller fick någon att börja misströsta. Tillväxtdagen satt som en smäck i år!
Tajt programledarduo och framgångar
Temat för Tillväxtdagen 2016 var Näringslivet 2020. Vad ligger det för utmaningar i den närmaste framtiden och kanske ännu viktigare – vad finns det för möjligheter. Det var det som dagen handlade om. Men innan dagens seminarier sparkade igång på allvar tog programledarna Anna Blom, vd på Länsförsäkringar Kalmar Län, och Mikale Sönne, chefredaktör på Västerviks tidningen, med oss på en spännande återblick av det året som gått sedan den förra Tillväxtdagen. Och mycket har hänt under året. Till exempel Gotlandsbåten som kom igång till slut och utmanar på allvar de stora etablerade rederiet. Där fick pessimisterna så de teg! Det fanns givetvis saker som inte var så roliga också som exempelvis de långa turerna kring bygget av det nya Slottsholmen och den oerhört trista nedläggningen av Akzo Nobel i Gamleby. Men det är framåt vi ska vända blicken. Även om man måste blicka bakåt en del för att kunna se klart in i framtiden så är möjligheterna 2020 som är dagens fokus. Anna och Mikael som programledare är verkligen på alla sätt och vis kompetenta, pålästa och tajta. Det känns riktigt bra. Vi hoppas på att de fortsätter även nästa år.
Ingen kan väl missat att Västerviks ishockey-klubb, VIK, gjort årets stora idrottsbedrift genom sitt avancemang upp i allsvenskan. Därför kändes det helt naturligt att Lars Jörbrink fanns på plats och berättade om lagets framgångar och framför allt hur de ska behålla och utveckla lagets vinnarinställning. Det möter nya lag och högre krav på både anläggning och ekonomi. Hur löser dem det? Jag tycker Lars Jörbrink gav en klar bild av hur de kommer arbeta för en framtid som allsvenskt lag. Kan näringslivet lära sig något av hur man bygger lag inom idrotten? Det är inget nytt att snegla på olika sporters uppställningar och kombinationer av personligheter och kompetenser för att bygga optimala förutsättningar. Men vi kanske kan göra det mer. Det finns något där. Alla är lagspelare, vet sin roll och framför allt känner till alla andras roller. Inget är oklart och alla har samma kartbild. Det skapar framgång och resultat.
Precis som tidigare år fanns det intressanta mentometerfrågor insprängda i dagens schema för att ge en bild av hur Västerviks näringsliv mår, tänker och gör. Första frågan till Tillväxtdagens deltagare var: Hur påverkas ditt företag av digitaliseringen? 96% av deltagarna ser digitaliseringen som en möjlighet. Det låter ju bra. Men hur många vet egentligen vilka möjligheter som finns. På riktigt. Hur många tänker på detta i sin dagliga verksamhet och agerar? Västervik är inte en digital öken men vi är inte heller speciellt duktiga på att dra nytta av digitaliseringens möjligheter. Där finns det en stor potential att bli mycket bättre.
Parallella seminarier
För två år sedan testades ett nytt inslag i form av parallella seminarier med olika inriktningar på Tillväxtdagen. Förra året fanns det inte plats i programmet för dessa populära seminarier men i år var det dags för comeback. Det fanns fyra olika seminarier att delta i. Besöksnäring, handel, industri och entreprenörskap. Oavsett vilket seminarie man valde så är jag säker på att alla gick därifrån med ny och nyttig kunskap.
Seminariet som hade inriktning besöksnäring hade två föreläsare, Anna Barkevall från Böda Sand och Peter Persson från webbföretag Impera som delade på seminariets 75 minuter. Anna berättade om sitt recept på framgång och hur de så snabbt kunnat utveckla Böda Sand. Visste ni att de säljer 2000 par Foppatofflor i juli på Böda Sand? Peter Persson från Impera berättade om möjligheterna med aktiv digital närvaro genom sökmotorsoptimering, heat maps och att alltid utveckla och testa nya grejer för att nå optimalt utfall.
Gotlandsbåten är på tapeten och då är det ett bra val att ta in Ralph Axelson från just Gotlandsbåten AB för att prata om entreprenörskap, digitalisering och möjligheterna med e-handel. Ralph har varit med och startat och utvecklat flera varumärken inom digital försäljning av resor. Bland andra Seat24 Travel AB och Etravel AB.
Handeln i Västervik är en viktig del av näringslivet och sysselsätter allt fler. I det tredje parallella seminariet hade en panel med Katarina Arvidsson från ICA Maxi, kommunalrådet Tomas Kronståhl och fastighetsägaren Mats Thorsman samlats. Panelsamtalen leddes av moderatorn Johan Öhrling från Västervik Framåt.
Västerviks kommun har en lång historia med tillverkande industri. Tändstickor, skepp, glas, dammsugare, plogar, IKEA-möbler, plast, hyllor, färg, båtar, kammouflagenät, sandpapper och en massa annat spännande. Många företag finns kvar idag medan vissa har försvunnit. I det fjärde parallella seminariet pratade Mats Lundin, vd för Swerea IVF, om framtidens industri och Rikard Larsson, vd på Pentronic, gav en tydlig bild av företagets strategi för att fortsätta utvecklas och skapa lönsamhet 2020.
Lunch i det gröna
Att mingla runt i Gränsö Slotts trädgård och samtidigt äta lunch är klockrent. Det blir mer energi och nya samtal och möten uppstår. Precis vad en dag för näringslivets utveckling skall handla om. Nya kontakter, nya möjligheter. Vid lunchen fanns det också en bra möjlighet att besöka det nya Tillväxtexpot. I år hade fler företag än någonsin ansträngt sig lite extra för att attrahera nya möjligheter. Jag tror att Tillväxtexpot har en bra potential att fortsätta utvecklas. Genom att vara en aktiv utställare skapar företagen helt nya möjligheter. By the way. Maten var grym och likaså servicen.
Först ut av eftermiddagens tre föreläsare är Stefan Fölster. Han är nationalekonom, författare och debattör och har skrivit den uppmärksammade boken Robotrevolutionen: Sverige i den nya maskinåldern. Stefan har ett skarpt sinne för att se vart utvecklingen sticker iväg. Vilka förändringar som kommer att ske inom framför allt robotisering och digitalisering. Han har myntat uttrycket ”Digitalisera eller dö” som ganska bryskt men sant ger oss en bild av vad företagen måste göra för att finnas kvar. Digitalisera! Det Stefan berättar kan låta som ett framtidsscenario men faktum är att framtiden redan är här. Och det går snabbt framåt. Idag har vi elbilar som kör av sig själva, vi har robotiserade journalister som skriver texter helt ok och robotar som ger telefonsupport. 4 av 10 storföretagsledare tror att deras företag inte finns kvar i sin nuvarande form om 5 år säger Stefan. Det betyder inte att de försvinner utan att de gör något annat. Ett exempel är Mercedez som har börjat med flexibel bildelning genom sitt koncept Car2Go. De har sett en möjlighet att fortsätta tjäna pengar på bilar men inte genom att sälja dem utan att erbjuda mer till sina kunder. Bland annat bildelning. Stefan ger många exempel på framgångsrik digitalisering, automatisering och robotisering. Bland annat sjukvårdsföretaget Kaiser Permanente som genom sina tjänster fördubblar kapaciteten för läkare och reducerar onödiga dödsfall inom sjukvården. Idag dör 10 miljoner människor i onödan genom felaktig sjukvård. Genom att samla kompetens, kunskap, journaler och föra samman experter digital över hela världen kan onödiga dödsfall inom sjukvård minskas dramatiskt. Alla som lyssnar på Stefan rycks med i hans sätt att beskriva framtiden och även nutiden. Även om nutiden kan te sig som framtiden. Han är en duktig föreläsare. Han säger inte hur man ska göra eller borde göra. Han redogör bara för hur det ligger till. Vad vi har att förhålla oss till. Det är spännande och Västervik kan dra nytta av det Stefan berättar. Vi kan starta utbildningar för dataspecialister. För det skriker hela världen efter. Efterfrågan på dataspecialister är extrem och antalet sysselsatta har stigit med 20% senaste året. Där kan Västervik vara med. Skapa en digitalt campus för framtiden som utbildar efterfrågad arbetskraft. Som också kan stanna kvar i Västervik och jobba efter examen eftersom det geografiska läget inte är avgörande för att jobba som dataspecialist.
Aktuellt från Västervik
Det händer mycket i Västervik. Inom alla områden. Programpunkten Aktuellt I Västervik sammanfattar en hel del. Här är ett axplock från den presentationen: Ralph Axelson berättar om Gotlandsbåten och ser ett scenario att det finns två båtar som trafikerar Västervik-Gotland inom fyra år. Elisabet Sjöstrand, kommunens integrationssamordnare, ger oss en bild av vad som görs för att ge integrationen en extra boost. Hon berättar bland annat om Rotarys Mentorskap och om det nya projektet Ny Kompetens. Anders Svalin från Linnéuniversitetet säger att de har ett mycket bra samarbete med Campus Västervik genom exempelvis sjuksköterske- och socionomutbildningarna. Samarbete med Linköpings Universitet är en framgång förklarar Magdalena Skogholt från Västervik Framåt och berättar om hur Västerviks näringsliv kan dra nytta av duktiga studenter.
Slottsholmen och goda exempel
Ingen har väl undgått den senaste tidens debatt om Björn Ulvaeus avhopp som aktiv projektansvarig för Nya Slottholmen. Med anledning av det fanns det goda skäl för kommunalrådet Tomas Krohnstål och kommundirektör Anders Björlin att informera om hur det ligger till och hur arbetat kommer fortskrida med Nya Slottsholmen. Då det var en extrainsatt programpunkt fanns det inte utrymme för frågor från publiken vilket i och för sig nog var bra. Det har spekulerats mycket kring Björn Ulvaeus avhopp.
Det är allt viktigt att lyfta fram goda och lyckade exempel. Det inspirerar andra och det ger extra energi för de som gjort något riktigt bra. Det är vi lite dåliga på många gånger. Att hypa andra som lyckats är något vi borde satsa lite mer på. De goda exemplen som lyftes fram på årets Tillväxtdag var Marie Sevlidis på People som blev nominerade till årets frisörföretag, Viking Petersson som blev årets butikschef inom butikskedjan Ahsell och Ankarsrum Assistent som blivit bäst i test. Grattis!
Kontoret på fickan skapar en ny konsultbransch
Nästa eftermiddagstalare är på scen efter en rivig introduktion. Pernilla Ramslöv är en utpräglad serieentreprenör, vd och grundare av IT-konsultföretaget NOX Consulting. Som föreläsare är snabb, kvick, energifylld vilket gör att man måste hänga med från start för att få hela bilden. Trots det höga tempot och snabba kasten mellan oilka begrepp som vi sällan hört så förklara hon vad hennes och NOX Conusltings framgångsfaktorer är. Allt bygger på delningsekonomi. I den bransch NOX verkar har konsultföretagen jobbat på i princip samma sätt och inte utvecklat en bättre affär för både kund och leverantör. NOX är ett tajt sammansatt kluster av IT-konsulter med olika spetskompetenser och preferenser där själva huvudidéen är att sätta samman dedikerade, speciellt utvalda konsulter för olika projekt. Rätt person med rätt kompetens på rätt projekt kan man säga. Pernilla pratar mycket om Gig Economy som enklast kan jämföras med företag som bostadsuthyrningsappen AirB’n’B och taxiföretaget Uber som bygger på ett stort nätverk av anslutna personer som på förfrågan kan köra andra personer mot betalning. Just Uber är ett mycket ifrågasatt företag som nyss lämnade Sverige. Det viktigaste Pernilla pratar om är självledarskapet. Självledarskap innebär att du vill utveckla ditt ledarskap och ifrågasätta dina egna antaganden. Det handlar om att ständigt vara nyfiken på och vilja utveckla medvetenheten om dina egna tankar, känslor, motiv och drivkrafter och hur du påverkar andra. Där kan vi hämta mycket för framtidens arbetsplatser.
Stipendier och ännu fler stipendier
Att hylla framgångsrika personer och idéer är alltid rätt. Alla behöver uppmärksamhet för att känna att det de gör är viktigt och att det påverkar andra. På Tillväxtdagen 2016 delades det ut tre stipendier i år. Det ena är helt nytt och det stipendiet står Länsförsäkringar för, Länsförsäkringars Hållbarhetsstipendie. I år fick Stina Qubti, Busfrö Nytt och Bytt, stipendiet för hennes arbete med återbruk genom sin kedja av butiker. De två andra stipendierna delades ut av Tjustbygdens Sparbank och gick till Fredric och Malin Wall på Hultgrens Bokhandel samt Lisa och Martin Rosenblad på solenergiföretaget Solortus. Grattis!
Nej har ju aldrig skapat några nya möjligheter!
Spännande berättelser som berör och ger oss både verktyg och kunskaper för att själva bli bättre slår aldrig fel. Det händer något med de som lyssnar på berättelsen. Om den som berättar också är en skön person som ger dig en känsla av att allt är möjligt så känns det riktigt bra. Inspirationsföreläsning är aldrig fel. Vi behöver massor av det. Tillväxtdagens sista föreläsare, Magnus Helgesson, är en grymt bra föreläsare. Och självklart även duktig och framgångsrik entreprenör. Som tolvåring startade Magnus sitt första företag med målet att tjäna en miljon kronor. Och det gjorde han när han fyllde 21 år. Han beskriver sig själv som en ”snål djävel utan kompisar” under den tiden. Alltså ingen bra förebild.
Det fick Magnus att tänka om och utveckla sitt entreprenörskap. Det Magnus är mest känd för är att det var han som startade restaurangkedjan Harrys. Magnus pratar mycket om att hjälpa varandra och dra nytta av erfarenhet och kunskap. Han ger ett bra exempel när han snabbt räknar ut den samlade erfarenheten av att driva företag som fanns i lokalen. Minst 4200 samlade erfarenhet fanns det vid detta givna tillfälle på Gränsö. Tillsammans så borde dessa år av erfarenhet tillsammans skapa storverk. Använd den kraften och möjligheten.
Nu är det bara en sammanfattning av dagen kvar som Anna Blom och Mikael Sönne verkligen gör bra. Till sin hjälp har de Katarina Arvidsson, ICA Maxi, Mats Lundin, Swerea och Pernilla Ramslöv, Nox Consulting. Tillväxtdagen 2016 är verkligen bra. Bra på alla sätt. Energin har fyllts på. Nya kontakter har skapats. Kunskaper och insikter har sorterats in och känslan av att vara en del av något viktigt, näringslivet, finns där. Utmaningen för Tillväxtdagen 2017 är att hitta bra föreläsare som ger besökarna det som de behöver. Men det är jag säker på att Tillväxtdagens programkommitté löser. De gör alltid ett bra jobb.
Klockan börjar dra sig mot sju på kvällen och minglandet är i full gång. Sorlet av människor som pratar är ogenomträngbart och det är dags för final. Vårsupé, middagstal och musikunderhållning i Magasinet. Mikael Andh, food and beverage manager på Gränso Slott, har tillsammans med sin personal lyckats hela dagen med mat, dryck och service. Kvällens supé är den bästa jag kan minnas att jag fått möjlighet att avnjuta på en Tillväxtdag. Det är ett bra betyg. Middagstalare är den förre programledaren Tommy Ivarsson och för musikunderhållningen står Mack Johansson och Sandra Mosh.
Fredérick Lindström
Foto: Nathalie Chavez