TILLVÄXTDAGEN 2015
Mycket var sig likt när årets upplaga av Tillväxtdagen i Tjust startade. Vädret var av tradition på sitt bästa humör och solen sken på de tidiga Tillväxtdagmedarbetare som i det sista finslipade på detaljerna. Samtidigt som mycket är sig likt är det väldigt mycket som inte är sig likt. Entrétältet är där men det är mycket större och det är fyllt med aktivitet. Det stora tältet rymmer aktiva montrar där sponsorerna har en riktigt bra möjlighet att visa upp sina produkter och tjänster. Morgonens mingel och incheckning gjorde att alla besökare passerar montrarna minst åtta gånger under dagen. Det är riktigt bra. Andra nyheter för i år väntar vi lite med. Hela dagen ska även visa sig bli en känslomässig berg och dalbana där många deltagare till och med fällde en och annan tår. Låter det spännande? Det var det.
Marknadsföra och sälja
Årets tema på Tillväxtdagen var marknadsföra och sälja. Något som de flesta anser är en självklar del av den dagliga verksamheten om du driver företag. Men hur duktiga är vi på att sälja och marknadsföra? Gör vi tillräckligt för att klara av att konkurrera? Vilka kompetenser har vi för att klara av att sköta en effektiv och lönsam marknadsföring? Allt detta och mycket mer skulle avhandlas och insupas under dagen. Schemat är fullspäckat och först ut är de nya programledare för Tillväxtdagen i Tjust.
I år var det premiär för en ny dynamisk programledarduo. Anna Blom, regionchef på LRF Konsult Sydöst och Joakim Tholén, politisk redaktör på Västerviks Tidningen. Förra året var de firade medlemmar av expertpanelen och i år har de axlat rollen som programledare. Utan omsvep kan jag säga att det gjorde jobbet som programledare väldigt bra. Snudd på perfekt. Det är jag säker på att alla tyckte. Koncentrerat, påläst och förankrat ledde de oss genom hela dagen på ett mycket proffsigt sätt. Även om Anna Blom i sin inledning var noga med att poängtera att de inte var några professionella programvärdar så var de allt annat än amatörer.
Anna gjorde både framåt- och bakåtblickar i sin inledning och påminde alla om vad vi sa förra året, vad som skulle hänt och vad som hände. En sådan sammanfattning kan lätt bli en lista på många saker som inte blev genomförda. Men denna gång fanns det flera saker att känna sig nöjd över. Bland annat samarbetet med Linköpings Universitet som har startat.
Att ta pulsen i realtid på näringslivet ger en bra diagnos hur det lokala företagen mår. Med det menar jag mentometerfrågor. Den första frågan gav svar på hur deltagarna tycker att deras företag går. 57% ansåg att det går ”ganska bra”. På frågan om vad deltagarna anser vara deras största problem för att utveckla eller driva sina verksamheter svarade 15% att marknadsföringen var ett problem. Med det menar de förmodligen att de inte har satsat tillräckligt mycket eller inte har rätt kompetenser och kunskaper om vad de kan göra. Marknadsföring i sig kan knappast vara ett problem.
Favorit i repris
För två år sedan var förmiddagen på Tillväxtdagen uppdelade i en serie av fyra parallella seminarier med olika aktuella teman. Efter en paus förra året så var det dags igen. Miniseminarierna är värdefulla då de har ett smalare och mer branschfokuserat tema. I år var det följande seminarier att välja på:
Alla seminarier var välbesökta och responsen från deltagarna var idel positiv. Precis som för två år sedan var miniseminarierna ett välbehövligt inslag för en annars så fullspäckad dag.
Gå och ät!
Eftersom vädret bjöd på sol och någorlunda värme så var det självklart att servera lunchen utomhus. I år gav lunchen på möjligheten att mingla ännu bättre än tidigare då den var av den helt mobil för de hungriga deltagarna. Smarta tallrikar med ställ för glasen och mat i form av delikata kycklingspett gjorde att man i praktiken kunde gå och äta samtidigt. En del valde, trots möjligheten att äta och motionera samtidigt, att inmundiga lunchen i Gränsö Slotts helt nya orangeri. Själv avstod jag den chansen då jag kände att förmiddagens sköna fikakalorier gjorde sig påminda. Så jag gick och åt hela lunchen. Snygga nya bilar fanns det gott om på slottets gräsmatta. Bilaffärerna Holmströms och Skobes visade upp de senaste modellerna av bland annat Volvo och Mercedez. I ett tält intill lunchbuffén frissades det för fullt. People hade flyttat med sig sin hårstudio ut till Tillväxtdagen och bjöd in deltagarna att få sina hår fixade och stylade. Smart grepp och många blev väldigt glada att få lite extra piff på frissan i det lite blåsiga vädret. Kan vi få se mer sådant nästa år? Kanske en tatuerare som snabbt kan göra en cover-up på lunchen. Eller en bank som erbjuda en snabböversikt på vilka tjänster de kan erbjuda som jag behöver. Eller kanske en reklambyrå som expressdesignar en ny logotyp eller sätter upp en ny webbplats åt dig under eftermiddagsfikat. Här finns det möjligheter.
Sammanfattat
För att få en bra inblick i vad de olika miniseminarierna handlade om och vad deltagarna tog med sig för kunskaper och insikter hade Anna Blom och Jokim Tholén samlat de fyra seminarievärdarna för att ge en kort resumé.
Christos Sevlidis från Tjustbygdens Sparbank, Lars Persson, fd. vd Pentronic, Stina Qubti från Busfrö och Anki Nilsson, vd Västervik Framåt gav en kortare sammanfattning av vad deras respektive seminarie bjöd på.
Anki Nilsson berättade att det sker upphandling på över en miljard kronor årligen i Västervik. Stina Qubti destillerade ner Anders Svenssons smeinarie om franchise att de flesta affärskedjor vi besöker är uppbyggda med frachisekoncept och Lars Persson sammanfattade Mari Kadowakis föreläsning med tipsen att alltid finslipa affärsidén och att volymtillväxt är A och O. Christos Sevlidis var inspirerad av Fredrik Steinholtz föredrag om hur du lyckas med sociala medier och uppmanade alla att börja se över sina möjligheter att börja jobba aktivt med sociala medier som en marknadsföringsplattform. Kort sagt var den allmänna uppfattningen att miniseminarierna är här för att stanna.
Ultraentreprenören bjöd på sig själv
Aldrig förr har Tillväxtdagen besökts av en så meriterad och mångfacetterad entreprenör som Per Holknekt. Med fler än 27 bolag bakom sig, guldskivor, reklampriser och flera internationella varumärkessuccér som SVEA och Odd Molly kan man få en känsla av att Per måste vara den ultimata entreprenören som gör allt rätt. Men det gör han inte. Han gör många fel och misstag. Men han lär sig av dem och ger aldrig upp. Idag har superentreprenören Per tre nya bolag på uppstart. Vi ser med spänning fram emot följa dessa bolag och se var de landar.
Per är rätt och slätt en riktigt skön person med en spännande livshistoria. Han berättar om sin uppväxt, talar om sin mamma som förebild och sina trasiga mörka år med beroende och hemlöshet. Spruckna äktenskap och osäkerheten i att vara förälder. Han pratar om allt. Men inte ett ord om resultat, tillväxt, lönsamhet, bench marking, koncerner och omsättningar. Det är inte relevant i hans sammanhang. Per pratar om att vara en människa som inte kan låta bli att tävla och bli bäst. I allt och alltid. För det som Per försöker förmedla handlar om helt andra värderingar än traditionellt företagande. Han viker ut och in på sig själv på scenen på Gränsö så till den milda grad att mer eller mindre hela Magasinet sitter och gråter en skvätt. Inte för vi tycker synd om Per utan för vi känner igen oss så mycket och i så många saker han berättar. Han får oss att tänka på att allt hänger ihop och att familjen är viktigast. Helt plötsligt är vi först människor och sedan företagare. Det känns naket, uppskattat och rörande. För mig var det en emotionell berg och dalbana på en och en halv timme.
– Ju mer normativ du blir desto mindre viktig blir du, säger Per och menar att det är viktigt att behålla sin egen identitet och vara unik. På den punkten har han verkligen rätt. Att bli för generisk gör att det egna värdet devalveras och man blir utbytbar.
Per jämför sig själv med den svenska backhopparen Janne Boklöv. Boklöv var en ganska medioker backhoppare när han följde strömmen och hoppade som alla andra. Han vann aldrig. Till slut var Boklöv tvungen att tänka om och ändra sig. Han började göra det på sitt sätt. Han hoppade inte som alla andra längre och utvecklade en teknik som slog backhopparvärlden med häpnad. Helt plötsligt var han bäst i världen. När han gjorde det på sitt sätt. Och det är på det sättet Per har utvecklat sitt företagande. Han gör det på sitt sätt och då lyckas man bättre.
Men herregud vad jag lärde mig mycket på de en och en halv timmarna. Insikterna, utsikterna och sanningarna. Vilken resa. Bakom allt så är vi bara människor. Och vi blir till vårt bästa om vi är snälla. Inte dumma, giriga och småsinta. Man skulle kunna skriva betydligt mer om Per Holknekt och den filosofi han lever efter men jag rekommenderar istället att läsa hans bok eller inte missa nästa gång han föreläser på en ort nära dig. Han avslutar med uppmaningen ”Slåss för det du har” och ger oss tre saker att ta med oss i framtiden: bekräfta människor och se dem, tro på människor och ge människor chansen.
Varumärket Västervik i fokus
Efter en liten välbehövlig bensträckare var det dags för Västerviks kommunalråd Tomas Kronståhl att berätta om samverkan mellan kommunen och näringslivet. När det gäller att utveckla samverkan och stärka näringslivet fanns det få nyheter. Sammanfattningsvis kommer samverkan ske som tidigare. Man kan då ställa sig frågan om det var så bra innan att mer samverkan och utveckling inte krävs eller om det inte finns på agendan för kommunen. Förbättringar och utvecklingar finns det alltid underlag för att göra. Det tjänar alla på.
Framgångar tycker jag ska lyftas fram och den framgångsrike är alltid värd att hylla – både en, två och tre gånger.
Det uppmuntrar fortsatt arbete och inspirerar andra att jobba målinriktat och skapa resultat. Annika Bohman, handelsutvecklare på Västervik Framåt AB, har bidragit mycket till en positiv utveckling av handeln i Västervik.
Det har hon gjort så pass bra att hon förärats titeln som Årets Centrumutvecklare 2015. Priset delas ut årligen av Svenska Stadskärnor och juryns motivering löd:
”För sin förmåga att leda komplicerade och långsiktiga utvecklingsprocesser på ett visionärt, strukturerat och förankrat sätt och för ett framgångsrikt arbete med bestående resultat för sin stad och för andra städer att inspireras av tilldelas årets utmärkelse Annika Boman, Västervik.”
Västervik Framåt och Turistbyrån jobbar för fullt med att utveckla, specificera och konkretisera varumärket Västervik för både bofasta, inflyttare och besökare. Anki Nilsson, vd på Västervik Framåt och Niklas Lind, kommunikatör på Turistbyrån berättade om det arbetet som har genomförts och kommer genomföras den närmaste tiden. Bland annat kommer en helt ny digital plattform lanseras inom kort.
Tjustbanan, Löfvén och företagen i fokus
Det var länge sedan en ledande nationell politiker deltog på Tjustgalan. Det finns många skäl till det. Främst för att det lätt tenderar att bli just bara politik det pratar. Inte konkret vad som är bra för företagen i Västervik. Då blir det svårt att se nyttan med själva föreläsningen. Om det bara handlar om partideologi och inte konkreta insikter och verktyg för företagarna som är deltagare på Tillväxtdagen.
Annie Lööf är partiledare för Centern och före detta näringsminister. Två saker som borde platsa på Tillväxtdagen. Centerpartiet värnar om en levande landsbygd och ett livskraftigt företagande i Sverige utanför storstäderna. Hon är även väl insatt i näringslivet och dess utmaningar genom jobbet som näringsminister. Tillsammans borde dessa två komponenter ge en himla massa bra svar på hur man kan tänka och vad som borde göras för att stärka och utveckla förutsättningarna för företagen på landsbygden och i de sm orterna. Men det blev inte så mycket hands-on som man kunde önskat från Annie Lööf. Även om hon är påläst om Västervik så blir det mest ett inspirationstal med många politiska ståndpunkter. Sånt vi känner till. Sånt vi redan hört många gånger. Att företagen är viktiga. Att det är företagen som skapar jobben och så vidare.
På samma gång belyser hon konkret en del saker som är viktiga att ta fasta på. Vi är på väg mot en politik i Sverige med ett tydligt statligt styre av näringslivet.
– Det är problematiskt att det inte finns en politisk majoritet i synen om företagande, konstaterar Annie Lööf och menar att det vore bättre om alla insåg värdet av ett växande näringsliv som skapar riktiga jobb.
Annie Lööf är väldigt bra på att uttrycka sig. Hon är grymt bra på det. Hon är lite tuff och vass. Det behövs. Hon är rätt fram och äger pucken just nu inom Alliansen som den sittande regerings största kombatant. Det gör hon bra. Hon är populär och med all rätt. Hon känner till Tjustbanan och problematiken. Annie säger att Sverige måste satsa på järnväg för alla. Inte bara de stora nya tågbanorna som korsar Sverige i höghastighet. Det behövs linjer som förser dessa stora stråk med resenärer också. Hon har förstått att om inte hela Sverige är med på tåget så funkar det inte.
Nya stipendier till etablerade stipendiater
En annan riktigt trevlig nyhet för i år var Sparbanksstiftelsens helt nyinrättade Tillväxtstipendium. Stipendierna på vardera 40.000 kr delades i år ut till Mi Nilsson på Jami Hundsport och krögaren och restauratören Martin Kreuger från Loftahammar. Stipendieutedelare var Bengt Grahn från Tjustbygdens Sparbank och Bertil Andersson från Sparbanksstiftelsen.
E-handelsentreprenören Pär gav oss receptet att lyckas
Adlibris, Addnature, Apotea, Happy Yachting, Babyland och Vitvaruhuset. Det är listan på e-handelsföretag som Pär Svärdson varit med att starta och bygga upp. Man kan säga att han är en pionjär inom e-handel. Adlibris startade redan 1997 av ett gäng entusiaster som såg en möjlighet som få andra såg. Historien om den digitala bokhandeln Adlibris känner vi till väl idag. Men hur ser framtiden ut? Vad händer nu inom e-handel?
– E-handel är landsbygdens detaljhandel, säger Pär lite halvt på allvar. Men han har rätt. Vi har aldrig haft så många butiker att besöka på landsorten som nu. Enda skillnaden är att de inte ligger där vi bor. Och att vi måste besöka dem via nätet. Men de finns där. Och de levererar dagen efter. Till lägre pris och med ett större utbud och sortiment än vad fysiska butiker kan erbjuda.
E-handelsapoteket Apotea är just en sådan butik. När Pär tog över Apotea låg omsättning på 12 miljoner kronor och resultatet låg på minus nitton miljoner kronor. Men han såg potentialen. Apoteksprodukter kommer bli stort på nätet tänkte han. Bara vi gör det på rätt sätt. På rätt sätt betyder att kunderna känner sig trygga och att servicen är optimerad. Idag omsätter Apotea 500 miljoner kronor och ligger på tio i topp-listan för e-handelsföretag i Sverige. Där ligger även Adlibris.
Pär berättar konkret och pedagogiskt. Han visar spännande siffror och avslöjar alla knep för hur man lyckas med e-handel. Det låter så himla enkelt. Men det är det självklart inte. För att lyckas behöver du även kapital. Man måste vara bäst från start och erbjuda kunderna en transparent trovärdig köpkanal för att få framgång. Sortimentet, priset, leveranstider och köpupplevelsen måste attrahera för att locka kunder. Om du inte är bättre än någon annan finns det inget skäl att byta från en e-shop till en annan. Allt handlar om att få någon att vilja ändra sitt köpbeteende. Något måste få dem att vilja byta. Något måste trigga dem. Annars blir man en i mängden och misslyckas.
Nu när Pär faktiskt på riktigt levererat formeln för hur man lyckas med e-handel borde vi snart se resultaten lokalt. Västervik skulle kunna vara ett kluster av e-handelsföretag. Det är vår chans att skapa arbetstillfällen. Att se hela Sverige och även Norden som marknad. Idag finns det redan två bra exempel på det i Västervik – e-handelsföretagen eleven.se och Boligheter. De har lyckats fantastiskt bra. Det ska bli spännande att se vem som kommer här näst. Pär Svärdson är säker på att mat på nätet är nästa stora grej. Idag har vi redan ett stort matgrossistföretag i Västervik, Plivit Trade. Tänk om de kan vara nästa stora e-handelsföretag.
Ett och annat glas
Efter en konkretiserande sammanfattning med bland andra Mari Kadowaki och Pär Svärdson var det dags för det sköna kvällsminglet. Det blir lite mer avslappnat nu. Det är bubbel i glasen och de små förrätterna som serveras gående på slottets baksida smakar underbart. Det pratas, det minglas, kontakter knyts och en och annan knyts säkert upp också för den delen. Ännu en Tillväxtdag är snart slut. Bara middagen återstår med uppskattade tal av bland andra Bertil Jobeus och fin-fin musikunderhållning.
Som alltid när bra saker tar slut så känner man sig både uppfylld och tom samtidigt. Det är svårt att kanalisera det man hört, känt och upplevt under dagen. Det tar några dagar innan allt sjunker in och hamnar på sin plats. Vad var det Per Holknekt så igen? Slåss för det du har! Det ska jag inte glömma. Vad var det Annie Lööf sa om Tjustbanan? Att den skulle vara kvar. Var det så hon sa? Jag minns säkert fel.
Vad jag minns mest är att vi alltid måste satsa på att bjuda in nya människor att ta del av Tillväxtdagen. En företagare som satt intill mig på seminarierna hade gjort en snabb kalkyl och kommit fram till att det bara var runt 10% av deltagarna som var egna företagare. De andra 90% var anställda. Vi behöver alltså fler företagare och entreprenörer på Tillväxtdagen i framtiden. Det är jag säker på.
Anna och Joakim gjorde ett toppenbra första år som programledare. Ser fram emot nästa år då de är ännu vassare. Då blir de ruggigt bra tror jag.
Den avslutande middagen i Magasinet smakade som alltid utmärkt efter en ganska tuff dag med fullspäckat schema. Tack för det Stefan med personal. Menyn bestod av en kall förrätt med bland annat pilgrimsmusslor och serverades ute i slottets trädgård. Varmrätten var anka och som avslutning serverades en klassisk Tiramisu och kaffe.
Nästa Tillväxtdag måste alltså bli minst lika bra som årets. Vem ersätter Per Holknekt nästa år? Det blir inte lätt eftersom det här var den absolut bästa Tillväxtdagen någonsin i Tjust. Spontana tankar kring Tillväxtdagen landar i att det behövs fler företagare fler företagare som deltagare. Det är viktigt för dynamiken. En annan tanke är att utveckla det som händer omkring ytterligare. People gjorde en bra grej med sin mobila hårstudio. Hoppas fler hakar på och kör sin grej nästa år. Det kan bli både kul och effektfullt.
Var snäll och slåss för det ni är och har
Fredérick Lindström
Foto: Sara Winsnes