TILLVÄXTDAGEN 2013
På förra årets Tillväxdag sa Börje Ekholm ”Det som tog oss hit tar oss inte härifrån”. Då kände nog alla att det verkligen var så. Vi kan inte längre leva på gamla meriter och vi kan inte längre låta någon annan kratta manegen. Vi måste tillsammans styra mot nya mål, ta saken i egna händer och förändra den utveckling alla rapporter visar. Vi står för stora framtida rekryteringsbehov till både kommun, landsting och näringsliv och det är där vi måste agera. Med det som bakgrund formades årets program för Tillväxtdagen 2013, den tionde i ordningen, där huvudtemat är kompetensförsörjning. Något som alla inser är en kritisk framgångsfaktor för vår kommun.
Förväntningarna är höga, vädret är perfekt och det är dags för ett avstamp. Tio års Tillväxtdagar skall summeras och det är dags att inleda något nytt. Nytt på många sätt. Få visste innan Tillväxtdagen 2013 öppnade att Tommy skulle bli en Julia, att Linné stavas Linköping och att Moklofs är framtidens melodi. Ännu färre visste att västkusten undanhållit oss östkustare en ganska skaplig tenor i form av Tommy Ivarsson. Hur som helst så var det mycket nytt på Tillväxdagen i år. Så vi börjar väl från början. Ungefär klockan 09.00.
Morgonens mingel andas examenskänsla. Det verkar lite pirrigt och förväntansfullt. Vi ser alla fram emot vad dagen kommer ge oss, vilka nya personer jag kommer lära känna och framför allt med vilka nyvunna kunskaper och insikter jag kommer gå hem med. Tommy Ivarsson, dagens ena moderator och programledare, inleder som vanligt resolut och inspirerat Tillväxtdagen. Det ligger helt klart något i luften. Vad är svårt att sätta fingret på till en början men ganska snart så vet vi vad det är. Det är Julia!
Julia Bendelin är den andra moderatorn och programledaren för dagen. Tommy och Juila kompletterar varandra bra och det märks att de gillar det de gör. Det är passionerat och många gånger mycket bra tajmade repliker. Julia är för övrigt en av årets nyheter. Som moderator och programledare har hon en lång och gedigen erfarenhet. Hon är verksam på Gotland där hon bland annat driver en reklambyrå. Fast mest känd här i Västervik är hon för det nya projektet Gotlandsbåten som skall göra Västervik till fastlandshamn för en ny färjelinje till Gotland.
Nu är det dags för dagens andra stora nyhet – miniseminarierna. Miniseminarierna är branschanpassade och mer fördjupande. Idag är det 4 olika spår, där ett av dessa har delats upp till ytterligare två unika seminarier. Det här skall bli kul!
MINISEMINARIER – EN LYCKAD UTVECKLING AV TILLVÄXTDAGEN
Till årets Tillväxtdag stod programkommitén inför ytterligare en utmaning förutom att ladda programmet med spännande och lärorika huvudtalare. Fyra olika miniseminarier skulle adderas till förmiddagens program. Det främsta skälet till miniseminarierna är att alla olika branscher skall kunna få en mer riktad och specifik kunskap utifrån sina behov. Av allt att döma så blev denna nyhet väldigt uppskattad av Tillväxtdagens deltagare.
Utspridda bland Gränsö Slott fantastiska konferensmiljöer hölls det seminarier med rubrikerna Produktion i Sverige, Rekrytera med passion, Framtida konsumtionstrender, Personalens utveckling och Generationsskifta en jord- och skogsbruksfastighet. Alla seminarier var väldigt välbesökta och gav deltagarna nya insikter och kunskaper om olika ämnen med en grundläggande gemensam nämnare – kompetensutveckling och kompetensförsörjning.
Bland föreläsarna hittar vi Ewa Ottosson Rask, passion manager på Clarion Sign Hotell i Stockholm, som berättar om hur man kan rekrytera på ett lite annorlunda sätt, genom auditions. Clarion har framgångsrikt använt detta sätt för sin rekrytering istället för traditionella anställningsintervjuer.
En annan föreläsare var Lars Övling, organisationspsykolog, som berättade och skapade work-shops kring ämnena delaktighet och samskap. Magnus Engström från LRF tillsammans med Carl Johan Olsson, skogsmästare, fokuserade sitt seminarium på bland annat vad man ska tänka på vid generationsskifte av en skogs- eller jordbruksfastighet.
Andra föreläsare var Annika Arpfors, Regionchef för Teknikföretagen, Anna Fredriksson, teknologie doktor i logistik, Anna Öhrwall Rönnbäck, Universitetslektor Industriell ekonomi vid Linköpings Universitet, Johnny Bengtsson, personalutvecklingskonsult och Tommy Ivarsson, Tillväxtakademin.
DAGS ATT LANDA
Energipåfyllning, samtal och väldigt god mat! Peter Skogström och Gränsö Slottsrestaurang dukade upp en överväldigande grillbuffé som passade alla i smaken. Flertalet matiga sallader, smaskiga såser, nybakat bröd, färska primörer, dillkokt potatis, potatisgratäng m.m. Till alla dessa tillbehör stod kockarna och grillade den saftigaste och godaste kycklingen du kan tänka dig. Alla njöt i solen, nätverkade och samlade krafter inför en spännande eftermiddag.
SAMMANFATTNING AV FÖRMIDDAGENS SEMINARIER
Direkt efter den välbehövliga lunchpausen stod sammanfattningar av förmiddagens miniseminarier på schemat. Programledarna från varje seminarium fick i tur och ordning äntra scenen för att ge konkreta och insiktsfulla rapporter för de samlade deltagarna så att alla kunde få en inblick i vad de olika seminarierna handlade om.
DEN STORA UTMANINGEN
En effektiv och konkret Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation vid Svenskt Näringsliv, tar oss med på en kort resa bland förutsättningar och möjligheter i den globala ekonomin. Hur ska vi klara oss? Vad har vi för möjligheter? Siffrorna för hur mycket pengar Sverige i sin helhet lägger på forskning och utveckling verkar dystra. AstraZeneca och Ericsson har i många år dragit ett stort och tungt lass när det gäller investeringar i forskning och utveckling i Sverige. Men så är det inte längre. Varken Astra Zeneca eller Ericsson investerar längre i forskning och utveckling i Sverige. Tidigare har dessa två aktörer stått för hälften av de investerade pengarna inom just forskning och utveckling. Sverige tappar konkurrenskraft gentemot resten av världen, främst Asien. Vad gör vi nu?
Jo, vi har faktiskt tre möjliga vägar att gå. Två av dessa är inga alternativ idag då de står för sänkta löner och sämre miljövillkor. Däremot så är den tredje möjliga vägen mer attraktivt för det svenska näringslivet – att fylla våra tjänster och varor med större kunskapsinnehåll. Vi måste dock komma ihåg att vi konkurrerar om exakt samma sak med resten av världen. Då måste vi vara bäst för att vinna den utmaningen. Tobias Krantz råd för framtiden är att ta hjälp av lärarna för framtidens skola och näringsliv. Där finns kompetens och möjligheter. Vi har redan idag västvärldens högsta etableringsålder – cirka 30 år. Vi måste vända den negativa trenden när det gäller de dåliga resultaten i vår skola. Detta är en avgörande faktor för att lyckas menar Tobias.
”DEN STORA EFFEKTEN FÅR VI TILLSAMMANS”
Göran Felldin, samverkansdirektör LIU
Vår kanske viktigaste uppgift just nu i Västervik är att titta lite framåt. Gör vi det ser vi ett stort rekryteringsbehov de närmaste åren i kommunen. Närmare 3000 personer kommer kommun, landsting och näringsliv behöva ersätta genom pensionsavgångar och utveckling. Har vi dessa 3000 personer idag i kommunen? Självklart inte. Vi behöver göra en stor satsning de närmate åren på kompetensutveckling och kompetetensförsörjning. Och det är nu vi får förklaringen på ingressens påstående om att den korrekta stavningen av Linné är Linköping. Det finns fler universitet än Linnéuniversitetet som vill samverka med Västervik.
Det är dags för Emma Hansson, näringslivskoordinator vid InnovationskontorEtt på Linköpings universitet och Göran Felldin, samverkansdirektör på Linköpings universitet att utveckla sin idé och sina möjligheter att hjälpa Västervik med just utvecklingen och den framtida försörjningen av kompetens som vi så väl behöver. Erbjudandet är konkret och möjligheterna är många. Linköpings universitet, LIU, vill etablera ett kontor i Västervik för att hjälpa företag i Västervik och studenter i Linköping att mötas. Erfarenhet från liknande projekt i bland annat Katrineholm och Norrköping visar på väldigt positiva resultat. Företagen får hjälp med att bland annat knyta kontakt med duktiga studenter för examensarbeten, praktikperioder forskning och utveckling. LIU har idag cirka 28.000 studenter på 4 orter – Linköping, Norrköping, Motala och Lidingö. ”Den stora effekten får vi tillsammans” menar Göran Felldin och utvecklar tanken.
Genom ett starkt samarbetsprojekt där både LIU och Västervik är aktiva får vi väldigt stora effekter. Det gäller att båda är på till 100%, kan man säga, för att få full effekt. Alla inser nog att detta är en väldigt intressant möjlighet för Västervik på många sätt. I den avslutande paneldebatten med det lokala näringslivet och kommunalrådet Harald Hjalmarsson blir förslaget från LIU mer en verklighet än tidigare då både kommunen och näringslivet kan tänka sig att finansiera projektet. LIU är inte sämre och kontrar med att stå för hälften av kostnaden. Alltså är det inget att tveka om längre – alla vill, alla behöver och det finns finansiering. Möjligheterna är många för alla och det är ett genuint erbjudande från LIU förstår vi när Emma Hansson avslutar med följande ord – ” Vi vill jobba ihop med er! Vi kan inte Västervik, det kan ni!”
MOKLOFS, YUPPLOTS OCH SALLIES!
Hur blir vi attraktivare som arbetsgivare? Vad är det som avgör om jag får de allra bästa medarbetarna? Vad är employer branding?
Det finns massor av intressanta frågor kring hur vi attraherar kompetens för framtiden. Mia Nilsson jobbar på Saab koncernens personalstab och ansvarar för att attrahera och rekrytera framtidens talanger. Vilket inte är alldeles enkelt får vi förklarat. Det är inte samma spelregler som gäller längre. Det finns fler och framför allt fler nya faktorer som avgör vilket jobb man vill ha. Företagets attraktionskraft sitter inte bara i hög lön, snarare tvärtom. Hög lön har halkat långt ner på listan över de viktigaste faktorerna hos unga talanger. Hur gör jag då mitt företag attraktivt för att locka till mig de unga talanger jag behöver? Mia vet hur man gör.
Saab har idag 14.000 anställda och för att upprätthålla rätt kompetensnivå krävs en väldigt bra plan för rekrytering. Mia levererar många bra och enkla tips hur man kan göra och uppmanar samtidigt att alla till att kika på hur de gjort och kopiera deras sätt att locka och attrahera. Jag tror många gick hem och såg över sina egna planer och strategier för rekrytering dagen efter. Jag tror många behöver det för att lyckas i framtiden. Vi fick också en tydlig inblick i dagens olika generationer och hur olika dessa är vilket gör rekryteringsarbetet lite svårare.
Moklofs, Yupplots och Sallies är några exotiska beteckningar på olika generationer. Mia gav oss en effektiv och pedagogisk överblick kring denna svåra fråga som jag är säker på alla snappade upp många bra tankar ifrån. Sammanfattar man framtiden med tre ord så skulle de bli ledarskap, ledarskap och ledarskap enligt Mia Nilsson på Saab.
139.000 TALANGER
I sista sekund kommer IKEA’s VD Thomas Carlzon fram till Gränsö och Tillväxtdagen. Det är kanske så det är att basa övrer 139.000 talanger runt om i hela världen. Man får liksom inte så mycket tid över? Men det är så han beskriver sina medarbetare. Som talanger! Och alla skall ha en individuell utvecklingsplan berättar Thomas. Alla deltagare skrattar, men han menar faktiskt allvar. På IKEA är medarbetarna verkligen det viktigaste de har. Det är de som förvaltar IKEA’s affärsplan. IKEA är utan tvekan ett svindlade företag: 245 miljarder i omsättning och 30 miljarder i vinst, 139.000 anställda och 1 miljard besökare på sina hemsidor. Men det är ändå ett jordnära företag med Älmhult som bas. En stad som liksom Västervik brottas med praktiska problem för tillväxt och kompetensförsörjning.
Allt ställs på sin spets när Thomas berättar om Älmhults kommunikationsproblem. Det mest intressanta i Thomas resonemang kring svåra utmaningar är företagets egen möjlighet att påverka och ta tag i saker om man vill se förändringar. Man har ett ansvar att ta tag i problemen själv menar han. Man kan inte skylla på kommunen eller någon annan om man vill ha något gjort. Exemplen på likheter mellan Älmhult och Västervik är många. Alla känner igen sig i något och det känns tryggt. Vi verkar förstå varandra – vi och IKEA. Vi har ju ungefär samma utmaningar. Skillnaden kanske är hur vi hanterar utmaningarna.
Vad kan vi lära av de många klokheter Thomas levererar? Jag är säker på att alla fick många bra tankar med sig hem som vi alla kan praktisera i vårt yrkesliv. Inte minst vilken skillnad jag som person kan göra. Något vi ska ta med oss från Thomas entusiastiska föredrag är följande devis – ”Det mesta är ännu ogjort, underbara framtid” Thomas direkta tips till Västervik är följande – samverkan, en röst och en agenda i samklang med kommunen och regionen.
GENERATIONSANPASSAT LEDARSKAP
I efterföljande paneldebatt med Mia Nilsson och Thomas Carlzon låg fokus på framtiden. Vad kan vi göra och vad måste vi göra?
Budskapet från Mia och Thomas var tydligt och enkelt – generationsanpassat ledarskap. Vi måste lära oss att hantera de nya generationernas behov och önskemål.
AVSLUTNING
I samband med avslutningen kom så den allra sista nyheten för dagen. Tommy Ivarsson, som varit med sedan starten av Tillväxtdagen, avslöjar att han lämnar över stafettpinnen, eller rättare sagt stafettfisken, till dagens andra programledare, Julia Bendelin. Vi kommer alla att sakna Tommy nästa år men Julia är rätt person att ta över. Stark, tydlig och med en härlig personlighet är hon rätt person för uppdraget.
UNGA TALANGER
I direkt anslutning till Tillväxtdagen hålls utdelningen av stipendier från Sparbankstiftelsen Tjustbygden. Det är härligt att de så många ungdomar som gjort så många spännande val. Stipendierna delades ut av Tjutsbygdens Sparbanks VD Mats Hasselqvist och Lina Johansson från Sparbankstiftelsen Tjustbygden.
Svensk Tapas
När kvällen var i antågande fick vi chansen att njuta av Peter Skogströms svenska tapas. En tallrik med fantastiska små kreationer som slank ned med hjälp av läskande bubbel i glaset. Först ut var en härligt len mandelpotatispuré med citronsmak, lätt balanserad av sikrom med sin sköna sälta. Sedan kom picklade rotfrukter som tillsammans med en utsökt flatrökt skinka skapade en härlig balans. Näst på tur var lite fisk, en underbar rökt sik ackompanjerad av blomkål och rostade pumpakärnor. Sist i denna tapassymfoni var en grönsakscocktail med örtcrème och nyskördad sparris toppad med kavringsmulor.
DAGS ATT AVSLUTA – Härlig stämning och ännu en fullträff för Peter Skogström
Hur kan man sammanfatta årets Tillväxtdag på ett enkelt sätt? Vi har lärt oss att allt inte är gjort ännu. Det finns mycket kvar att göra och det är positivt. Vi behöver alltså försöka göra mer och annorlunda. Tillväxtdagen har bytt spår – från västkust till östkust när det gäller programledare. Vi vet att Linné numera kan stavas Linköping och att en pinne kan vara en fisk. Inget är som förr, tack och lov.
Text: Fredérick Lindström, LindströmRömbo
Matrecension: Magnus Römbo, LindströmRömbo
Foto: Sara Winsnes