TILLVÄXTDAGEN 2010
2010 års Tillväxtdag tog evenemanget till nya höjder. Tack vare det nya Magasinet vid Gränsö Slott kunde antalet deltagare ökas till 250. Dessutom erbjuder lokalen ett utrymme för Tillväxtdagens sponsorer att profilera sig, vilket var mycket uppskattat av såväl dem som besökare. Årets tema var nätverk och samverkan – odla våra relationer och ställa frågan ”Vad kan vi göra tillsammans?”. Moderator för sjätte året i rad var Tommy Ivarsson.
Men nätverket man bäst behöver är kanske inte det man har, påpekade Tillväxtdagens förste huvudtalare – Pigge Werkelin. Kanske är det inte alls branschfolk eller företag i den egna regionen som är det man behöver för att växa. Nätverk är heller inte statiska, utan förändras med tid och behov. Ibland måste man också avsluta bekantskaper och nätverk som inte tillför något.
Pigge är sedan barnsben den borne entreprenören, och har i sin meritförteckning bl.a. Kneippbyn, Gotlandsflyg och Drömstugan. Det nätverk han skapade i samband med starten av Gotlandsflyg var medvetet utan inslag av folk i flygbranschen. Man måste våga tänka nytt, enligt Pigge, som utan någon flygkunskap i bolaget därför jobbade efter eget huvud. Han ser sitt bolag som en resebyrå, som hyr in flygplan och säljer resor. Man måste också stå för något, och lösa problemen som uppstår. För att väcka uppmärksamhet inför bolagsstarten lovade Pigge att stå på en flygplansvinge under färd. Fast det blev inte mot Ängelholm som han planerat, utan till Sundsvall. Minus 45°C på vingen… Idag är bolaget ledande inom svenskt inrikesflyg, med fördubblat antal flygturer och halverat pris. Gör det inte krångligare än det är, men var nyfiken och försök hitta rätt personer, för de finns därute, är Pigges råd.
– Man måste jobba på sitt förhållande varje dag, och samma sak gäller företaget, säger Pigge, som i o m sin personliga tragedi i Thailand såg på nätverk med lite nya ögon. Han valde att vara väldigt öppen med vad han gick igenom och gav ut en bok – sin dyslexi till trots – om sina upplevelser. Idag är ett av hans projekt Drömstugan – ett nytt affärskoncept för campingbranschen. Man köper sin sommarstuga på campingen och hyr ut den då man inte är där. Och Pigge avslöjar att Lysingsbadet i Västervik är en av de campingar som nu ska införlivas i framtidens camping – Drömstugan.
– Nätverk är som med sprit, avslutar Pigge. Använder man det rätt fungerar det bra.
Näste talare var Fredrik Spendrup – fjärde generationen Spendrupare, ansvarig för IT och personal. Sveriges framtid hänger på svenskens entreprenörsanda, menar Fredrik. Entreprenören är som en dirigent. Det är han som ser till att allt fungerar och låter bra.
Forskning är viktigt, men entreprenörskap är viktigare. En entreprenör genererar oftast svenska arbetstillfällen. Man räknar med att ca 7% av befolkningen är sanna entreprenörer, men entreprenörskap i skolan kan skapa fler. Men ensam är inte stark. Man måste våga ta hjälp av andra, säger Fredrik, som brinner för mentorskap och utsågs till Årets mentor 2009. I ett mentorskap är personkemin väldigt viktig, men också att man kompletterar varandra. En mentor som har gjort en egen företagsresa har oftast erfarenhet att lära sin adept att inte gå på alla minor. Coachning, men ändå inte. Skillnaden mellan en coach och en mentor anser Fredrik är dels att mentorskap är ideellt, dels att en mentor ställer kontrakrav. Helst ska man jobba ihop ett år i taget och ständigt ha delmålsbilder framför sig. Vid generationsskiftet inom Spendrups var företaget i ekonomisk kris. Att få in en professionell styrelse och ta hjälp av nätverk blev räddningen. Idag är företaget centrerat till Grängesberg och Stockholm. I Grängesberg upplever man en total lojalitet från de anställda, som ofta representerar flera generationer på samma arbetsplats. Där är företag inte ett i en mängd när det handlar om att kommunicera med kommunen, vilket är en stor fördel.
Det finns i stort sett två sorters människor, enligt Fredrik. De som går genom livet och tittar ned i marken, och de som tittar upp och möter ens blick. Ju fler som törs möta blickar och knyta nya kontakter desto bättre för Sverige.
Albert Lannerstad från Impera Webbkommunikation talade sen om dagens sociala medier och hur man bäst kan använda dem till sin fördel. Idag innebär internet en möjlighet till var mans media. Oändliga vägar att bygga sitt varumärke, vilket ofta kan vara en stressfaktor för såväl företag som privatpersoner. ”Broadcast Yourself”, som YouTube uttrycker det.
Sociala medier kan enligt Albert ses som en filosofi att öppna upp för interaktion och deltagande och tjänster som gör det möjligt. Vi har idag helt nya arenor att spela på och tack vare det nya beteenden och sätt att interagera. Intressegrupper formas och människor knyts samman. Varumärken byggs, bedöms och diskuteras i olika forum och genomslagskraften är ofta stark. Istället för att exempelvis föra fram kritik via ordinära stelbenta led kan man genom bloggande snabbt nå ut med sina åsikter och skapa debatt samt förhoppningsvis få respons och förändring. Det är inte längre i lika hög grad företagen som placerar ut sina budskap hos kunderna, utan kunderna som själva för ut sina budskap och åsikter om företaget/produkten på marknaden.
Albert ger sex exempel på hur man som företag kan använda sig av sociala medier:
LYSSNA. Håll koll på vad kunder kommunicerar om ditt företag/din produkt.
UPPMUNTRA. Ge dina kunder chansen att direkt kunna lämna åsikter om ditt företag/din produkt, via exempelvis hemsidan.
DELTA I KONVERSATIONEN. Bemöt positiv och negativ kritik direkt i exempelvis bloggar. Detta ställer dock stora krav på en intern policy om hur och vad man kommunicerar. (Se lathund i pdf-format att ladda ned på Tillväxtdagens startsida.)
KUNDTJÄNST I STEREO. Lägg upp en egen sida på Facebook för ömsesidig öppen kommunikation.
SPRIDA. För ut ditt budskap genom exempelvis YouTube för snabb och maximal spridningsmöjlighet.
INVOLVERA. Hitta intressegrupper och ge dem möjlighet att interagera och engagera.
– Sammanfattningsvis, säger Albert, så kan man ställa sig frågorna: Vad vill vi? Vad kan engagera? Vad kan vi bjuda på? Utifrån det kan man skapa den webbkommunikation som passar bäst.
Albert har lagt ut sin presentation som en nedladdningsbar pdf på Tillväxtdagens startsida.
Andrea Jovell Swensson från Tillväxtakademin liknade nätverk vid en vänlig ande i lampan som kommer ut vid uppmärksamhet. Utan nätverk kommer vi ingenstans. Vi måste bara våga bryta rädslan och vårda nyfikenheten. Med detta sagt beordrade Andrea Tillväxtdagens deltagare att bemästra sina rädslor och med mingelglaset i ett fast grepp ge sig ut i vimlet i lokalen och möta nya ansikten i diverse mingelsituationer regisserade av Andrea.
– Ett bra mingel (av engelskans mingle = blanda) är uppbyggt i tre steg, berättar Andrea. Inledning, samtal och avslut. Avslutet är ofta det svåraste, och det är minst lika svårt att vara den som går som att vara den som blir lämnad. Men professionella minglare ser alltid till att man inte lämnar någon åt sitt öde, och fångar alltid upp ett s.k. mingelspöke, d.v.s. den som är vilse och ensam i vimlet.
– Övning ger färdighet, och all förändring börjar med en tanke. Våga ge av dig själv, och visa nyfikenhet för andra, säger Andrea.
Under Tillväxtdagen medverkade även:
Västerviks eget Draknäste, bestående av Albert Lannerstad, Christer Svedebäck, Pigge Werkelin och Roger Psajd. Grillades inför dessa herrar gjorde Jonas Djurstedt, Natalie Johansson Strand, Andrea Jörbrink, Rebecca Lövefors och Lisa Wirenfelt. Flickorna representerade UF-företaget Swishing UF som på Tillväxtdagen även belönades med ett stipendium om 1 000 kronor som Västervik Framåt AB och Ung Företagsamhet delade ut.
Lars Limseth – tillsammans med Pigge Werkelin, Fredrik Spendrup och Andrea Jovell Swensson – i en paneldiskussion kring temat hur vi gör nätverkande och samverkan till en lönsam business.
Elisabeth Eidersjö, Lena Göransson, Nettan Hjalmarsson och Emma Arkåsen, som deltog i en hearing med pristagare från Tjustgalan 2009.
Johan Sjöblom, Christin Rampeltin och Kenth Carlsson, som redogjorde för Klivet 2012 – nu sätter vi ner foten!
Efter drink och mingel bjöd krögare Stefan Andersson med personal på kvällens supé, där Christer Lenner var middagstalare och Abalone Dots stod för musikunderhållningen.
Text: Annika Myr
Foto: Johnny Franzén